marți, 5 noiembrie 2013

Din ce este compus si cum functioneaza sistemul de sonorizare ambientala

Intr-un restaurant, pub sau cafenea, sistemul audio trebuie sa ofere clientilor o ambianta sonora placuta, relaxanta. Cand spui sonorizare reusita, de cele mai multe ori faci referire la o instalatie de sunet care se aude bine si care este adecvata scopului pentru care a fost cumparata.


Instalatia de sunet fixa sau sonorizarea ambientala (public address) are la baza o structura simpla si economica: difuzoare, amplificator, eventual mixer si o sursa audio.

sonorizare ambientala restaurante, sisteme audio karaoke cafenele si pub-uri

Exemplu de configuratie pentru un restaurant de circa 80-100mp:
  • Un amplificator putere 120Wati
  • Un player profesional cu mp3, tuner digital, intrare usb
  • 6 boxe pentru montat in tavan, 20W fiecare, pe 2 cai (pentru joase si inalte)
Atentie: incintele de tavan au avantajul difuzarii unui sunet uniform, insa exista varianta montajului de boxe aplicate pe perete acolo unde locatia nu este prevazuta cu tavan casetat.
Dorian Grigore, Ing. de sunet in cadrul AMRO Grup, companie specializata in importul si vanzarea de echipamente audio, video si lumini profesionale recomanda:

Folosirea difuzoarelor de putere mai mica, dar in numar mai mare. Alegeti-le in functie de marimea, forma si inaltimea spatiului ce urmeaza a fi amplificat. NU se recomanda montarea a 1-2 difuzoare(boxe) in colturile incaperilor, deoarece va crea o senzatie acuta de disconfort: sunetul va fi foarte puternic langa difuzor si foarte incet la capatul opus. Asezarea difuzoarelor se va calcula in asa fel incat distributia sunetului sa fie uniforma, iar receptia sa se intrepatrunda.

Folositi doar echipamente pe linie de 100V-CC, ca sa faceti economie de cablu si o instalare simpla si rapida. (pentru economie de cablu si pentru o instalare rapida si simpla)

Daca utilizati PC-ul pentru a difuza muzica, asigurati-va ca folositi o interfata USB. Specialistul audio Dorian Grigore, AMRO Grup atentioneaza: "O mare gresala intalnita in restaurante este folosirea calculatorului fara interfata. Majoritatea folosesc iesirea de casti, o iesire amplificata (cca.2V si 16 ohmi impedanta) care poate sa distruga amplificatorul, in cel mai rau caz, sau sa reduca performata sistemului. Pentru a evita aceste neajunsuri este necesara o interfata USB care transforma semnalul la parametrii necesari amplificatorului.”

Reglati volumul audio la un nivel mediu, pentru a nu deranja clientii. Tineti cont ca scopul dvs este sa le oferiti clientilor o mancare gustoasa si o admosfera relaxanta, un mediu in care oamenii sa poata socializa si comunica pe un ton normal, placut.

Creati-va un atu, cu o investitie minima. Pretul unui sistem de sonorizare ambientala este accesibil, insa pentru un cost concret, cereti o oferta personalizata.

PACHETE SPECIALE